December – STOEPKRIJT / IJSKOUD

STOEPKRIJT is een initiatief van vijf verschillende kunstenaars. De kunstenaars lopen uiteen in zowel thematiek als materiaalgebruik. Wat hen bindt is het zoeken naar uitdaging en experiment. Bij De Witte Slagerij gaan zij de confrontatie aan door samen een expositie te maken. De nadruk op de onderlinge verschillen zorgt voor een veelzijdig en spannend resultaat.

Opening: zondag 2 december 13.00 – 18.00 uur.                                                             Openingstijden: zondag 9, 16 en 23 december: 13.00 – 17.00 uur.

Ook tijdens de kerstmarkt van Crooswijk op 21 december zijn wij van 17.00 tot 21.00 uur open! Kom binnen voor kunst, kerst, en koopjes. Gloedje warm, IJSKOUD in De Witte Slagerij.

STOEPKRIJT bestaat uit:

Danni van Amstel
Danni van Amstel maakt ruimtelijk werk, waarbij zij met verschillende werken in iedere ruimte een nieuwe ordening maakt bestaande uit eenvoudige industriële materialen, als gips, beton, touw, hout en karton. Ze stopt nieuwe informatie in een ruimte, waardoor de ruimte een onbekende betekenis krijgt. Met gevoel voor materiaal, speels zoekend en improviserend vertaalt zij onderdelen uit de werkelijkheid naar haar universum. Met eenvoudige middelen worden begrippen als massa, micro, macro, symmetrie, materieel en immaterieel afwisselend opgeroepen. In haar opstellingen wordt het besef van tijd en ruimte anders voelbaar. Ze onderzoekt het spanningsveld tussen het iets en het niets, dat uit zich in minimalistische en poëtische beelden.

Freek Bergervoet
Het werk van Freek Bergervoet ontstaat al fietsend door zijn nabije omgeving waarin hij  objecten en/of plekken ontdekt die hem fascineren. Intuïtief fotografeert hij ze om veelal later pas achter de betekenis te komen die nog voor allerlei interpretatie open staat. Vaak zijn het alledaagse plekken of objecten die niet in het oog springen. Naast het fotograferen van het “onopgemerkte”, houdt hij performances waarbij de openbare ruimte of zijn eigen lichaam een belangrijke rol spelen.

Irene van den Besselaar
Het werk van Irene van den Besselaar uit zich voornamelijk in kleurrijke tekeningen, schilderijen en installaties. Hierbij gebruikt zij de formele verhoudingen van het portret als basis voor de plaatsing van verschillende vormen en lijnen op het doek. De materialen variëren van verf, potlood en merkstift tot stickers, foam en tape. Het werkproces is associatief. Zo ontstaan abstracte mensfiguren die tegelijkertijd schreeuwen om aandacht, als wel zich het liefst sullig terugtrekken in het hoekje van de kamer. Deze ambivalentie geeft een mensbeeld weer van het kind dat naïef gelooft in de toekomst en de melancholie van het volwassen leven.

Mariëlle van Deursen
Mariëlle van Deursen uit zich voornamelijk in video, geluid en sculptuur. Zij is geïnteresseerd in de verschillende chaotische structuren in ons dagelijks leven en welke automatische ordeningen mensen ontwikkelen binnen deze chaos. Zij zet zichzelf centraal en laat zich inspireren door haar directe omgeving, zoals de dagelijkse autorit, het fluiten van vogels in het bos of het wapperen van een vlag aan een vlaggenmast. Herhaling en handelingen zijn terugkomende onderwerpen in haar werk. In haar videowerk brengt ze balans in beeld en geluid of gaan deze juist met elkaar in conflict. Zij structureert en zoekt oplossingen, zoals ze dat als kind deed. De kinderlijke fantasie kan het werk luchtig maken of hilarisch, maar dat is niet per definitie zo.

Marieke Mein
In het werk van Marieke Mein zijn schilderkunst, fotografie en sculptuur met elkaar verweven. Door minutieus geschilderde doeken te combineren met schilderachtige foto’s of sculpturen wordt een spel gespeeld met de waarneming van de toeschouwer. In haar werk laat ze op haar eigen wijze de toeschouwer zich tot architectuur verhouden. Hierbij zet ze de werkelijkheid naar haar hand. Ze manipuleert herkenbare beelden en laat zo nieuwe composities ontstaan. Dit resulteert in werk dat aandoet als een onbetrouwbare herinnering.

www.stoepkrijt.tk