Oktober – Kunstenaarscollectief KEES

Kunstenaarscollectief KEES – Nieuw Vleesch In De Kuip

Kunstenaarscollectief KEES exposeert van 5 t/m 28 oktober 2012 in De Witte Slagerij aan de Rakstraat 2 te Rotterdam. KEES bestaat uit Maaike Kramer, healing Marjolein Witte en Boukje van Iperen. De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 5 oktober om 20.00 uur. Te zien zijn schilderijen, pills foto’s, here sculpturen, installaties en videowerken.

De drie kunstenaars vormen sinds 2010 het collectief KEES. Zij komen samen voor feedback, overleg en samenwerking en hebben één gezamenlijke expositie per jaar. Het werk dat in De Witte Slagerij te zien is, is dit jaar ontstaan.

Maaike KramerHet werk van Kramer is een zoektocht naar eigen bestaansrecht. Dit vertaalt zich naar bestaansrecht binnen de kunstwereld. Zij onderzoekt en documenteert deze wereld en gebruikt deze documentatie altijd als basis van het werk. In De Witte Slagerij zal Kramer werk laten zien dat gemaakt is naar aanleiding van jarenlang fotograferen in musea. Kramer ontdekte dat ze vaak werk gefotografeerd heeft, wat ze eigenlijk niet gezien heeft in de expositie. Zij heeft deze werken opnieuw bestaansrecht gegeven door deze te verwerken in een werk van haarzelf. ‘Wat blijft er van het origineel over’, ‘doet dit er nog toe’ en ‘krijgt deze vertaling toch een eigen bestaansrecht’ zijn vragen die Kramer aan de beschouwer voorlegt.

Marjolein Witte Witte exposeert o.a. het videowerk Plengoffer (Libation). Een autobiografisch en psychologisch zelfportret dat zich uit in een eeuwigdurend ritueel van het offeren met melk en wassen in melk. Thema in dit werk is de moeder, waarbij moedermelk metafoor staat voor de band tussen moeder en kind en het ritueel voor het lijden van het kind, maar ook dat van de moeder, voor schuld en vergiffenis.  Witte haar werk is veelal doorspekt met autobiografische elementen en bevindt zich altijd op het psychologisch en emotioneel vlak van het mens-zijn. In De Witte Slagerij zullen nog andere videowerken en foto’s te zien zijn van Witte.

Boukje van Iperen Van Iperen toont o.a. het beeld ‘Offer’. Deze sculptuur van paraffine is een afgietsel van haar eigen lichaam. Het werk zal alleen tijdens deze expositie te zien zijn, omdat het langzaam opbrandt. Inspiratie voor haar werk vindt Van Iperen veelal terug in onze Westers christelijke traditie. De verandering van oorsprong door toedoen van tijd en mens en het beeld van de sterke en/of zondige vrouw zijn thema’s waar zij zich mee bezig houdt. Tijdens de expositie zal ook het videowerk ‘Keeping my Sanctuary’ te zien zijn.

Adres:
De Witte Slagerij
Rakstraat 2 & 4a
3034 RG Rotterdam

Expositie 5 t/m 28 oktober 2012
Opening vrijdag 5 oktober 20.00 tot 22:00 uur – live muziek: Colt Nevada
Tentoonstelling is open in het weekeinde op zaterdagen & zondagen van 13.00 – 17.00 uur

www. keesprojects.nl