Koken met kruiden kan een heerlijk creatieve ervaring zijn als je experimenteert met verschillende kruidensmaken, zowel afzonderlijk als in combinatie. Recepten met rundvlees hebben unieke behoeften. Dit stevige vlees vraagt om kruiden en specerijen die hartig zijn en hun eigen sterke smaken hebben die zich kunnen handhaven.

Een lijst kiezen van de beste smaakstoffen en kruiden om bij vleesrecepten te gebruiken is een subjectieve beslissing, waarbij verschillende deskundigen verschillende smaakstoffen kiezen.

Bekijk nu een lijst van vijf geweldige kruiden om rundvlees mee op smaak te brengen, met uitleg waarom die kruiden de knip haalden. En gebruik, waar mogelijk, liever verse dan gedroogde kruiden in je recepten. Als je je eigen kruiden kunt kweken, nog beter, dat zorgt voor maximale versheid en de beste smaak.

Basilicum

Basilicum heeft een heldere en krachtige smaak die goed samengaat met de diepe smaken van rundvleesgerechten. Het is heerlijk als het in een recept wordt meegekookt, maar het beste als het tegen het eind van de kooktijd wordt toegevoegd om het gerecht op te fleuren en een nieuw facet van smaak toe te voegen.

Basilicum droogt niet goed, het wordt zwart en smaakloos als het gedroogd is. Probeer het dus te bewaren door het te mengen met net genoeg olie om een slurry te maken, en doe het dan in ijsblokjesbakjes om in te vriezen. Eenmaal bevroren, wip je de blokjes eruit en doe je ze in een diepvrieszak om te bewaren. Voor gebruik doe je een blokje in je jus of saus aan het eind van de kooktijd, en verwarm je het tot het gesmolten is.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een dennenachtige smaak en is een prachtig paar met zware of vettige smaken die rundvleesgerechten soms hebben. Gebruik rozemarijn om gebraad en taaie stukken vlees die lang gekookt worden op smaak te brengen. Enkele recepten met rozemarijn:

Overweeg rozemarijn te kweken als binnenkruid, dat veel lekkerder zal smaken dan de gerijpte versie uit de winkel. Een rozemarijnplant kun je met succes naast je fornuis laten groeien door een groeilamp te gebruiken. Rozemarijn werkt zowel gedroogd als vers goed, dus probeer het te drogen en bewaar gedroogde rozemarijn in glazen potten om er gemakkelijk bij te kunnen.

Salie

Salie is een vaak over het hoofd gezien kruid, tenzij het voor vakantierecepten is. Dat is jammer want de smaak van salie houdt goed stand tegen de sterkere smaken in een rundvleesgerecht, en voegt een geurig aroma en een warme smaak toe. Salie is gemakkelijk toe te voegen aan veel rundvleesrecepten, waaronder:

Salie is een ander kruid dat goed binnenshuis groeit, en het gedijt zeker als je voldoende verlichting geeft. Zowel verse als gedroogde salie smaken goed in recepten, dus gebruik een van beide versies in je rundvleesrecepten.

 

 

Tijm

Tijm is synoniem met rundvleesgerechten. Vers of droog gebruikt, zal tijm de smaken alleen maar afronden en een vleugje diepte toevoegen dat alleen kruiden kunnen geven. Enkele recepten die je kunt proberen die tijm bevatten zijn:

Tijm is ook gemakkelijk in een binnentuin te kweken en doet het prima in een zonnig raam. Veel koks houden ervan om verschillende soorten op een rij op de vensterbank te laten groeien – de citroenachtige smaak van citroentijm is favoriet.

Tip: Vleeskruiden Kopen Online

Peterselie

Peterselie is de laatste jaren tot zijn recht gekomen en is veel meer geworden dan alleen een garnering. Koks die vertrouwd zijn met dit smakelijke kruid weten dat het zijn smaak kan vasthouden als het vers gebruikt wordt en aan het eind van het koken wordt toegevoegd.

Peterselie fleurt op en geeft een frisse noot aan winterse rundvleesgerechten die zwaar kunnen zijn, zoals:

Hoewel het niet algemeen binnenshuis gekweekt wordt, is het mogelijk om dit tweejarige kruid binnenshuis te kweken als je het de tijd geeft om te rijpen. Omdat het zo'n langzaam groeiend kruid is, kun je proberen laat in de zomer een verse peterselieplant te kopen en die voor de winter binnen te halen.